Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 0321-319444
  • info@hypnetdronten.nl
  • 0321-382278
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

13-03-2018

Beleggen in bitcoins? Of toch maar niet?

Nederlanders beleggen massaal in Bitcoins en andere cryptomunten, maar is dat wel verstandig? Wat zijn de gevaren en de kansen van deze beleggingen?

Wie belegt loopt natuurlijk risico's. Want de waarde van iedere belegging kan nu eenmaal fluctueren. Toch zitten daar wel verschillen in. Je kunt bijvoorbeeld beleggen in Nederlandse staatsobligaties. Het risico is dan beperkt en hetzelfde kun je ook zeggen over het rendement.
Wie wat meer rendement zoekt kan bijvoorbeeld kiezen voor aandelen, grondstoffen of goud. Meer rendement, maar ook meer risico's.
En dan is de vraag of beleggen in Bitcoins misschien ook een aanrader is. Of juist niet?

Wat zijn Bitcoins eigenlijk?

Het is een digitale munteenheid die alleen maar online bestaat. Er worden vaak munten afgebeeld als het over Bitcoins gaat, maar je kunt ze niet oppakken en wegstoppen. Je kunt ze toevoegen aan een digitale portemonnee (wallet). Ze worden wel het geld van de toekomst genoemd, maar dat is nog maar afwachten. Over een paar jaren kan ook blijken dat het een grote zeepbel was.
Veel vroege instappers hebben er al veel geld mee verdiend, maar je kunt er ook flink mee verliezen. In december 2017 kostte de Bitcoin nog 19.000 dollar, terwijl de koers op dit moment zelfs al weer minder is dan 8000 dollar. 

Door het beleggen in Bitcoins loop je dus een groot risico

De koersen van de Bitcoins fluctueren sterk. In één dag kan de koers sterk stijgen, maar een daling van 30 procent is ook al voorgekomen. De koers is zeer bewegelijk. Hierdoor kun je snel winst maken, maar je kunt ook snel grote bedragen verliezen.
De koers wordt ook sterk beïnvloed door het nieuws. In januari heeft de overheid van Zuid-Korea de regels voor het verhandelen van Bitcoins strenger gemaakt. Dit soort nieuws kan gelijk zorgen voor een dip. Bij goed nieuws kunnen de koersen juist weer omhoog schieten.

De waarde kan in één keer zakken naar nul

De waardes van de euro en de dollar worden door overheden gereguleerd. De centrale banken zorgen er wel voor dat er geen gekke dingen gebeuren met onze munten. Zo’n vangnet heb je bij de Bitcoin niet. Als er morgen geen vertrouwen meer is in de digitale munt, blijft er niets over van de waarde.
Bij een faillissement van een bank kun je nog vertrouwen op de Nederlandse staat. Tot 100.000 euro per rekeninghouder bestaat er een garantie. Een dergelijke zekerheid heb je niet met cryptomunten.

Wat als hackers jouw digitale munten stelen?

De Bitcoins zitten in een digitale portemonnee, maar als ze weggekaapt worden heb je geen poot om op te staan. Je moet ze dus veilig wegstoppen in een zogenaamde wallet.

Wil je toch investeren in Bitcoins? Doe het dan met een beperkt bedrag. Laat je niet verblinden door de verhalen van de miljardairs die vroeg in zijn gestapt. Stijgende koersen zijn zeker niet vanzelfsprekend.

Meer weten of persoonlijk advies?

Gegevens